skip to Main Content

«1ο Φόρουμ Θεσσαλονίκης για τα Δικαιώματα: Δικαιώματα Παιδιών»

«Προστασία Παιδιών και Εφήβων με έμφαση στα παιδιά σε κίνδυνο»

Με πρωτοβουλία του

Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό του ΑΠΘ

Παρασκευή και Σάββατο, 1-2 Νοεμβρίου 2019, ώρα έναρξης: Παρασκευή 10π.μ.,

στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.


Το «Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή  για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και τον ΔΣΘ, συνδιοργανώνουν την εναρκτήρια εκδήλωση του  Forum ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. 

Κεντρικός ομιλητής του «1ου Φόρουμ Θεσσαλονίκης για τα Δικαιώματα: Δικαιώματα Παιδιών» θαείναι ο κ. Χρήστος Γιακουμόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Κράτους Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα: «Προκλήσεις και προσεγγίσεις της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού στο Συμβούλιο της Ευρώπης». Τον κ. Χρήστο Γιακουμόπουλο πλαισιώνουν διακεκριμένοι ομιλητές Φορέων και Οργανώσεων αρμόδιων για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών, τη διαρκή παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων με το καθεστώς των δικαιωμάτων αυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τους κινδύνους παραβίασης που ελλοχεύουν και, προπάντων, την παροχή συμβουλών στην ελληνική Πολιτεία για τη χάραξη μιας σωστής κεντρικής πολιτικής σχετικά με θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις τέσσερις συνεδρίες η θεματολογία επικεντρώνεται στα δικαιώματα των παιδιών και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και, ιδίως, στα παιδιά σε κίνδυνο («εισαγγελικά»), που διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: α) αυτά που κακοποιούνται, β) αυτά που διαπράττουν εγκλήματα και γ) τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Ειδικά θέματα συνεδριών:

  • Θεσμική προστασία των παιδιών
  • Δομές και κενά προστασίας
  • Παιδιά με πρόσθετη ευαλωτότητα
  • Προσφυγική και Μεταναστευτική Κρίση και δικαιώματα των παιδιών

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολουθεί συζήτηση. Σημειωτέον ότι μετά το πέρας της δεύτερης συνεδρίας, την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου και ώρα 18:30, θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Προσκλήσεις και προοπτικές για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και εφήβων»

Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό ΑΠΘ

Η ίδρυση του Κέντρου με απόφαση της Συγκλήτου εδράζεται στην πεποίθηση ότι θεμέλιο του Δικαίου της ΕΕ αποτελεί ο κοινός ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός, και στόχο έχει τη συμμετοχή του ΑΠΘ στην αναμόρφωση των εθνικών νομικών τοπίων εντάσσοντάς τα σε μια νέα, συλλογική ευρωπαϊκή τροχιά. Συνεπώς, υλοποιεί, μεταξύ άλλων, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και της κοινής γνώμης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το «Φόρουμ Θεσσαλονίκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», το οποίο θα οργανώνεται ετησίως σε συνεργασία με τους Φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και αποσκοπεί στον συνδυασμό θεωρίας και πράξης για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Προβλέπεται ομιλητές να είναι διακεκριμένοι επιστήμονες, ερευνητές από τη Διεύθυνση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Τμήμα Ισότητας και Δικαιωμάτων του Πολίτη της European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) της Βιέννης, την   Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εφαρμογή της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Παιδιών της Γενεύης κτλ. Θα προσκαλούνται, επίσης, θεωρητικοί και φυσικά πρόσωπα, καθώς και εκπρόσωποι θεσμών ή οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην προστασία των δικαιωμάτων σε συγκεκριμένο πεδίο.

 Ας μην ξεχνούμε, άλλωστε, ότι η αναζήτηση και αναγωγή σε ύψιστης σημασίας προτεραιότητα του υπέρτερου συμφέροντος του παιδιού και η υποχρέωση κάθε Κράτους μέλους να διασφαλίζει την προστασία και φροντίδα της παιδικής ηλικίας αποτυπώνει το γράμμα και το πνεύμα πληθώρας διατάξεων του Συντάγματος, καθώς και ευρωπαϊκών και διεθνών κειμένων, για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ασφαλώς, θεωρείται επωφελής η συνεργασία των Φορέων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με το «Κέντρο Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού», με στόχο την υλοποίηση δράσεων έρευνας, εκπαίδευσης και ενημέρωσης, που θα προάγουν τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και, στην πράξη, την ίδια την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Επικοινωνία με Δημοσιογράφους: Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Άρης Στυλιανού, τηλ. 6945877728, e-mail: stilianu@polsci.auth.gr

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top