KENοΠ_5o_FOROUM_Anthropinon_Dikaiomaton_AFISA-2-1Λήψη Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται το 5ο Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα “Η…
«30 χρόνια Προγραμμάτων Jean Monnet στο ΑΠΘ»
Θεσσαλονίκη, 21/10/2019
Η εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την καθιέρωση προγραμμάτων Jean Monnet στο Α.Π.Θ, υπό την αιγίδα του Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό, ανέδειξε τον ρόλο των προγραμμάτων JeanMonnetστην προώθηση των αξιών της Ένωσης ως συνεκτικού της στοιχείου.
Η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, κ. Ελισάβετ Συμεωνίδου- Καστανίδου, στην έναρξη της εκδήλωσης εξέφρασε την επιθυμία να γίνονται δράσεις στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Jean Monnet κάθε χρόνο. Στον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Νίκος Παπαϊωάννου, τόνισε τη σημασία των δράσεων Jean Monnet στην έρευνα, στη διδασκαλία, και επιμόρφωση, στον διάλογο σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς και στη διαρκή ανανέωση. Υπογράμμισε τη σημασία της ανάδειξης των κοινών αξιών και της κοινής προοπτικής στο πλαίσιο της Ένωσης ενάντια στις τάσεις αποδόμησης και στον ευρωσκεπτικισμό που την αντιστρατεύονται. Την εκδήλωση χαιρέτισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα και η κ. Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρόεδρος του ΚΕΝΟΠ, Καθηγητής κ. Πέτρος Στάγκος, μίλησε για την προσωπικότητα του Jean Monnet, καθώς και για τα Προγράμματα που αρχικά αποσκοπούσαν σε μια απόπειρα πρόσδεσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τους οικονομικούς στόχους της Ένωσης και ανέπτυξε τη σημερινή τους μετεξέλιξη.
Στη συνέχεια ο κ. Βασίλειος Σκουρής, πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, στην ομιλία του με θέμα «Δημοκρατία και Κράτος Δικαίου ως θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε τη σημασία της ΕΕ ως πρωτοπόρου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την κατοχύρωση της δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο ερώτημα αν είναι ακριβές ότι υπάρχει ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός αναφέρθηκε στο σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καθιερώνει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης προσφέροντας τη δυνατότητα ατομικής προσφυγής. Εξάλλου, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στηρίζεται στο δίκαιο και τον νόμο, στην υπεροχή και την άμεση εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου, έχει υπερβεί την όποια οικονομική διάσταση και θεμελιώνεται σε κατοχυρωμένες κοινές αξίες που συγκροτούν τον νομικό της πολιτισμό. Θεώρησε δε «Ιστορικό ατύχημα» τη μη συμπερίληψη και του κοινού πολιτισμού στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση που καταγράφει τις αξίες της Ένωσης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ένωση προωθεί τις αξίες της παρά την υποχώρηση του κράτους δικαίου που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, παρόλο που δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, με την πεποίθηση ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και να προστατευθεί το κράτος δικαίου ενάντια στον αυταρχισμό.
Στη συνέχεια η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Υπουργός και Επίτροπος Ε.Ε., Πρόεδρος Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στην ομιλία της με τίτλο «4η Βιομηχανική Επανάσταση και Εκπαιδευτικό σύστημα» τόνισε τον ρόλο της τεχνολογίας στη σημερινή εποχή, στην αλλαγή που αυτή έχει επιφέρει, όπως για παράδειγμα στους όρους της εργασίας, της ιδιοκτησίας και της επένδυσης στην ψηφιακή εποχή, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την πλατφόρμα Airbnb, η οποία απασχολεί χιλιάδες ανθρώπων στην παροχή υπηρεσιών και παρέχει εισόδημα χωρίς, όμως, δικαιώματα, όπως στην ασφάλιση. Υπογράμμισε ακόμη, ότι η αυτοματοποίηση θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας και την αποδοτικότητα σε εκείνες τις χώρες που έχουν προετοιμαστεί. Επισήμανε ότι οφείλουμε να δεχόμαστε τα διλήμματα και να τα ξεπερνάμε αναφερόμενη στις χαμηλές επιδόσεις που συγκεντρώνει η Ελλάδα τόσο στην ψηφιακή οικονομία, στην παροχή υπηρεσιών και στις επιχειρήσεις όσο και στην ψηφιακή εκπαίδευση και στις δεξιότητες των εργαζομένων υπενθυμίζοντας ότι η Διά Βίου Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή πρέπει να ανήκει στη νέα γενιά Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία της κ. Κατερίνας Σαββαΐδου, Επίκουρης Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα «Εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων των κρατών μελών της Ε.Ε: εμπόδια και προκλήσεις», στην οποία έγιναν αναφορές στα όρια δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της φορολογίας και στις προσπάθειες πιο συντονισμένης δράσης ενάντια στη φοροδιαφυγή. Επισημάνθηκε δε και η σημασία που προσδίδουν στον τομέα αυτόν οι εξελίξεις στη δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ένωσης αλλά και στον ρόλο της τεχνολογίας. Οι σημερινές συναλλαγές και το σύγχρονο εμπόριο εντός της Ένωσης, καθώς και εκτός αυτής, επηρεάζονται από την τεχνολογία, γεννώντας προκλήσεις οι οποίες, αν άμεσα δεν αντιμετωπιστούν, θα οδηγήσουν σε απώλειες δισεκατομμυρίων από τον προϋπολογισμό τόσο της Ένωσης όσο και των εθνικών κυβερνήσεων.
Comments (0)