skip to Main Content

European Year of Youth 2022. Αποτελέσματα 4ου Φόρουμ Θεσσαλονίκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: “Νέοι και Ευρώπη: Μια αμφίδρομη σχέση.”

Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) ίδρυσε το Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό (Κ.Ε.Νο.Π.) το 2018, με σκοπό να καλλιεργήσει τη συμμετοχή των πολιτών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι μέσω της ταύτισής τους με κοινές αξίες, κανόνες και θεσμούς.

Ένας από τους τρόπους που το ΚΕΝοΠ έχει εφαρμόσει για να εξυπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, είναι η διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη, κατ’ έτος, ενός Φόρουμ ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου γύρω από μια διαφορετική κάθε φορά θεματική συγκεντρώνονται και διαβουλεύονται εκπρόσωποι δημοσίων αρχών, εκπρόσωποι ΜΚΟ και πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 4ο κατά σειρά Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2022, με θέμα «ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ: ΜΙΑ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ». Το συνέδριο εξ αρχής τονίστηκε ότι διεξάγεται ως συμβολή στο “EUROPEAN YEAR OF YOUTH 2022.”

Φοιτητές και φοιτήτριες από διαφορετικές Σχολές του Α.Π.Θ., υπό την επίβλεψη καθηγητών και καθηγητριών, εκπόνησαν εισηγήσεις που καταχωρίστηκαν σε 6 θεματικές ομάδες.

Μέσω αυτού του Φόρουμ, το Κέντρο θέλησε να δώσει την ευκαιρία σε φοιτητές και αποφοίτους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να εκφράσουν την γνώμη τους για την μέχρι τώρα προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βελτίωση των όρων της ζωής τους, αλλά και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον. Για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια πραγματική πολιτική ένωση ισότητας, αλληλεγγύης και ίσων ευκαιριών για όλους. Ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου θα μπορέσουν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους.

Το συνέδριο χωρίστηκεσε έξι συνεδρίες και με την εξής θεματολογία:

  1. Εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, πρακτική άσκηση: Η συνεισφορά της Ε.Ε.
  2. Εργασία και επιχειρηματικότητα των νέων στην Ε.Ε.
  3. Υγεία και νέοι στην Ε.Ε.
  4. Πολιτισμός και νεολαία στην Ε.Ε.
  5. Κλιματική αλλαγή και περιβάλλον: Η στάση των νέων έναντι των ευρωπαϊκών πολιτικών.
  6. Συμμετοχή των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Το Κέντρο πέτυχε τους ακόλουθους τρεις στόχους:

  1. Ενδυνάμωση των νέων στην Ευρώπη, καθώς ενθαρρύνθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους μέσω της αντιμετώπισης ποικίλων προκλήσεων και μέσω της εργασίας των νέων.
  2. Εμπλοκή των νέων στην Ευρώπη, καθώς ενθαρρύνθηκαν προς μια ουσιαστική αστική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική συμμετοχή.
  3. Σύνδεση των νέων στην Ευρώπη, καθώς ενθαρρύνθηκαν, μέσω διαφόρων μορφών κινητικότητας, να διαμορφώσουν σχέσεις και να ανταλλάξουν εμπειρίες, ένα βασικό προσόν για την αλληλεγγύη και τη μελλοντική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να δείτε τις κυριότερες προτάσεις για δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ των νέων, που κατατέθηκαν στο 4ο Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Θεσσαλονίκης, πατήστε εδώ.

Για να δείτε την προσφορά του Κέντρου, όπως αποτυπώθηκε στην έρευνα αποτελεσμάτων και αντικτύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022, πατήστε εδώ [διατίθεται μόνο στην αγγλική γλώσσα].

To view the main proposals for E.U. action for young people, presented at the 4th Thessaloniki Human Rights Forum, click here.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back To Top